Conference final



På lördag smäller det. Klockan 2 svensk tid startar första matchen mellan Boston Bruins och Tampa Bay Lightnings i TD Garden.
Det är första gången sedan 1992 som Bruins har tagit sig till konferensfinal medan Bolts var där 2004, samma år som de vann Stanley cup.

Bruins har vunnit tre av fyra möten lagen emellan i grundserien. Det spelar ingen roll nu, detta är playoff, plus att Bolts målvakt Roloson inte fanns i deras laguppställning de tre första matcherna och i den senaste matchen så stod han inte. Men visst känns det ändå lite bra att ha plusstatistik mot dem?

Hur ser lagen ut?

Målvakter:
Det blir en härlig målvaktsmatch! Tim Thomas har sett helt magisk ut i slutspelet och Dwayne Roloson har vunnit sju i rad.

Backar:
Jämnt skägg. Vi är ett fysiskt starkt lag med kapten Chara i spetts. Kaberle har mer att visa, men är en offensiv förmåga. Seidenberg och Boychuck är stadiga defensiva bitar.
De har Brewer, som har visat sig vara en riktigt bra förstärkning efter att han kom in i laget vid trading deadline. Inte att glömma Hedman och Öhlund, där har de tyngd och fysik. Kubina och Bergeron är också ett par duktiga backar.

Forwards:
I laget Bruins så sprider vi produktionen duktigt, men nu när förstalinan med Lucic - Krejci - Horton kommit igång på riktigt så ser de extremt farliga ut. Bergeron, Recchi, Marchand, Peverley, Kelly, Ryder - matchvinnare hela bunten med riktiga vinnarskallar. Energilinan med Paille - Campbell - Thornton går 100% hela tiden och spelar alltid enkelt.
I Bolts finns det riktigt inviduella stjärnor. Stamkos, St Louis, Gange, Lecalavier - vem som helst av dem kan ha 100 poängs säsonger. Även Bolts är ett hårt jobbande lag och alla kedjor producerar mer eller mindre. Bergenheim har gjort 7 mål hittills, Downie har 12 poäng på 10 matcher (!).


Förstalinan är glödhet!

Det ser med andra ord extremt jämnt ut och så ska det väl vara när det vankas konferensfinal!

Vad avgör? Hur kommer denna matchserie se ut?
Jag och Storbjörn har kommit på fem frågetecken som vi ska försöka räta ut:

Bergeron borta, vad betyder det?

Att "Bergy" åkte på en lättare hjärnskakning i sista matchen mot Flyers och med största sannolikhet kommer missa delar eller kanske hela serien mot Bolts är inte bra. Såklart.
Hittills har han mäktat med 12 poäng (2+10) i de elva matcher som Bruins har spelat, med det leder han den interna poängligan. Han är också vår bästa tekare och används flitigt i alla spelformer. Han är en av stöttespelarna vi lutar oss mot i boxplay samt i powerplay.
Han är en av NHL's bästa tvåvägsforwards och har varit lysande tillsammans med Recchi och Marchand.
Hans frånvaro kan vara den avgörande faktorn att vi inte tar denna matchserie. Som tur är vi ett lag och de andra spelarna får jobba ännu hårdare.
Med Bergeron så är vi ett bättre lag. Vi får helt enkelt se var vi står efter första matchen.

Klarar Seguin pressen?

Ah, vårt första val i draften får äntligen göra playoffdebut. Tyvärr på Bergerons bekostnad. Men att Seguin klarar pressen är jag övertygad om. Efter att han suttit på läktaren och följt Bruins marsch mot konferensfinal så borde det brinna av matchlusta hos spolingen. Det jag är mest bekymrad över är att han är övertänd och överarbetar situationer då han borde spela enkelt. Men med rutinerade spelare som kapten Chara och Recchi så ska han nog få all hjälp han behöver för att ha rätt inställning.
Seguin kommer göra oss stolta.


Tuta och kör (över dom)

Hur bra är Bolts egentligen?

Dom är topp fyra i NHL. När det avgörs i bäst av sju matcher så står alltid det bästa laget som vinnare, om du är en offensiv kraft eller ett defensivt grislag, det spelar ingen roll. Bästa laget går vidare!
Först tog de ett Penguins utan Crosby och Malkin, ändå starkt gjort då Penguins har spelat nästan halva säsongen utan sina guldgossar och visat sig vara en solid lagmaskin.
Sen dängde de Capitals i fyra raka. Imponerande!
Men. Ett Penguins med Crosby och Malkin tror jag hade blivit för svårt för dem och Caps har sett svindåliga ut i slutspelet enligt min mening. I matchserien mot Rangers hade de tillräckligt med flyt för att ta sig vidare och kom aldrig upp till standard.
Bolts har haft en enklare resa än oss. Helt klart. De är ett bra lag och kommer höja sig ytterliggare nu när det börjar lukta Stanley cup triumf.

Nyckelfaktorer i matchserien?

Nyckeln är att vi håller oss till vårat spel. Mycket fysik och rakt på mål, inget kladd med pucken och snygga passningar.
Offensivt: Snabbt genom mittzon - skott från vinklarna och folk på mål - först på alla returer.
Defensivt: Press - håll positioner - sarg ut eller uppspel från kant in i mitt.
Och fullfölj alla tacklingar! Det ska smälla i alla fyra hörn hela matchen!

Krejcilinan måste producera. Håller vår förstalina samma klass som mot Flyers så kommer vi ta det här!
Marchand. Han ska fortsätta smälla på, åka skridskor, skjuta, vara inihelvete jobbig för måtståndarna i varje byte.
Thomas. Fortsätt vara kung!
Chara. Han är vår defensiva klippa. Han ska spela 30 minuter per match.
"Secondary scoring". Alla kedjor ska fortsätta som vi spelar hittills. Det blir jobbigt för Bolts om alla våra kedjor kan producera.

Vi måste ta bort St Louis, Stamkos och Lecalavier. Gör vi det så är hälften vunnet.


Ta bort Steven!

Hur slutar det?

Jag sticker ut hakan och säger att vi tar det här med 4-2 i matcher. Det är två jämna lag, men vi tar dem med vår fysik, vi nöter ner dem. Precis med samma anda som "Big, Bad Bruins" i början av 70-talet kommer vi ta oss till Stanley cup final - vi spelar hårt, vi backar alltid upp varandra och vi spelar alltid enkelt. Skott - retur - mål.


Det blir fest i Boston. Jodå!

Mycket hänger dock på om Kelly kan gå in i Bergerons kedja och leverera. Och första matchen på lördag kommer sätta prägeln på denna matchserie.

Jag tror!

/Lillbjörn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0